BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

genetiskai modifikuotas maistas ir su tuo susijusios problemos

       Vakar su draugu diskutavom apie genetiskai modifikuota maista.Mano nuomone,genetiskai modifikuotas maistas yra kuriamas komercijos tikslams,neatsizvelgiant i jo realia gresme ekologijai,ekonomikai,sveikatai,kulturinems tradijoms.Kadangi D.yra genetiskai modifikuoto maisto salininkas,parase saliska straipsni apie genetiskai modifikuoto maisto privalumus.Taigi as objektyvomo vardan nusprendziau isdestyti GM trukumus ir su tuo susijusia gresme.Kadangi sioje srityje nesu pakankamai kompetetinga,remiausi iv.sstapsniais.                                                                                                                                                                   



    Manoma,kad skeptiskas visuomenes poziuris i GM susijes su ziniu stoka.Taciau kaip rodo tyrimai,liberaliausiai siuo klausimu yra nusiteike JAV pilieciai,na o didziausias pasipriesinimas vyksta Europoje.Taigi,tiems,kurie iki siol nezino,kas yra GM,trumpas paaiskinimas:Genetiškai modifikuotas (GM) maistas – tai maistas, kurio sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). GMO yra sukurti genų inžinerijos metodu, į genotipą įterpiant naują geną. Taip augalai, mikroorganizmai ar gyvūnai įgyja naujų savybių, kurios jiems iki tol buvo nebūdingos. Pavyzdžiui, įterpus žuvies geną į braškes, yra sukuriama braškė, geriau išsilaikanti žemoje temperatūroje. Arba įterpus į augalų chromosomas atitinkamą bakterijos geną, augalai tampa atsparūs kenkėjams.


   Taciau svetimi įterpti genai gali veikti ne visada taip, kaip yra tikimasi. Genų inžinerijos metu sudėtinga numatyti, kurioje DNR grandinės vietoje įsiterps svetimas genas ir kaip jis sąveikaus su esamais genais.


               Genetiškai modifikuotus produktus europiečiai dar vadina “Frankenšteino maistu”. Mokslininkai ir nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad “Frankenšteino maistas” vartotojų sveikatai gali sukelti nenumatytas, neigiamas ir itin kenksmingas ilgalaikes pasekmes. Juk jau yra pastebėta, kad GM maiste gali būti naujų toksinų ir alergenų. Į organizmus įterpti antibiotikams atsparumą lemiantys genai gali patekti į žmogaus virškinamojo trakto bakterijas.


Tik kompanijos, kuriančios GM produktus teigia, kad jų sukurtas GM maistas yra saugus. Jų atliktus tyrimus kritikai atmeta, teigdami, kad šie yra paviršutininški ir skirti išsisukti nuo kitų mokslininkų atrastų problemų GM maiste. Biotechnologinių kompanijų poziciją gerai atspindi kartą vieno Monsanto direktorių ištarti žodžiai: “Mes neprivalome garantuoti GM maisto visiško saugumo, mums svarbiausia parduoti tiek, kiek įmanoma”.


Mokslininkai, atradę tam tikras problemas ir išreiškę kritiką prieš GM maistą, buvo prigrasinti, neteko pareigų, finansavimo ar tiesiog buvo išmesti iš darbo


Genų inžinerijos sukelti kenksmingi efektai sveikatai tęsis amžinai. Cheminis ar radiacinis užterštumas laikui bėgant mažėja, tačiau genetinės modifikacijos padarytos klaidos negali būti ištaisytos ir atsilieps visoms organizmo kartoms.


Neigiamą vartotojų požiūrį lemia ir tai, kad iki šiol nėra ištirtas ir aiškus genetiškai modifikuotų organizmų poveikis žmogaus sveikatai.


Europoje požiūris į genetiškai modifikuotus organizmus yra labai skeptiškas, ne toks kaip Jungtinėse Valstijose, kur genetiškai modifikuotas (GM) maistas laikomas visiškai normaliu.


                Genetinio metodo priešininkai sako, kad nauji organizmai gali pradėti gaminti medžiagas (ksenobiotikus), kurių anksčiau žmogaus aplinkoje nebuvo. Be to, nauji produktai gali sukelti stiprias alergines ligas. Dabar sukurti virusams atsparūs transgeniniai augalai sudarys sąlygas naujoms virusinėms ligoms atsirasti. Nežinomas ir genetiškai modifikuotų produktų poveikis aplinkai. Kadangi genetškai modifikuoti produktai pasaulio rinkoje pasirodė maždaug prieš dešimtmetį, galbūt tik po 30-50 metų paaiškės jų poveikis žmonių sveikatai, ar nesukels padarinių ateities kartoms bei aplinkai.


                  Kaip atsakas siam plintanciam reiskiniui ir “greito maisto” kulturai Indijoje buvo sugalvota alternatyvi ideja:Indijos sostinėje Delyje atidaryta pirmoji “lėto maisto” kavinė, kurios tikslas yra atpratinti žmones nuo “modernaus greito maisto ir gyvenimo būdo suvienodėjimo. “Lėto ir natūralaus maisto” kavinės atidarymo ceremonijoje dalyvavo ir italų gastronomas Karlas Petrinis (Carlo Petrini), kuris pradėjo Tarptautinį lėto maisto judėjimą. Anot K. Petrinio, jo judėjimas buvo atsakas į greitą maistą, greitą gyvenimo būdą, nesubalansuotą ūkininkavimą ir vietos ekonomikos ardymą. Kai greito maisto restoranų tinklas “McDonald’s” 1986 metais Romoje planavo atidaryti savo kavinę netoli restorano “Piazza di Spagna”, K. Petrinis ir jo pasekėjai protestuodami mojavo dubenėliais su makaronais kaip ginklais. “Šis judėjimas atkreipia ypatingą dėmesį į ekologiją ir žemės ūkį. Greitas maistas yra genetiškai modifikuotas ir dirbtinis”, - K. Petrinio žodžius citavo laikraštis “Statesman”. Visi “lėto maisto” produktai yra auginami be jokių dirbtinių priemonių. “Lėto maisto” judėjimui priklauso daugiau nei 80 tūkst. narių 100 valstybių, teigiama tinklalapyje “www.slowfood.com”. Jis skatina kulinarinę kultūrą, ugdo skonį, puoselėja žemės ūkio bioįvairovę ir apsaugo tradicinį maistą nuo išnykimo rizikos.


       Kai kuri GM salininkai teigia,kad genetiskai modifikuotas maistas pades isspresti ekonomines problemas badaujanciose salyse.Tuo tarpu pacios salys atsisako priimti tokio pobudzio humanitarine pagalba,kaip antai Zimbabvėje valdžia atsisako priimti humanitarinę pagalbą, kurią Pietų Afrikos Bažnyčia bei kelios humanitarinės organizacijos siunčia žmonėms, likusiems be pastogės Zimbabvės valdžios įsakymu pradėjus griauti sostinės Hararės priemiesčių lūšnynus. Oficiali atsisakymo priežastis, kurią pateikė Zimbabvės valdžia, yra ta, kad iš Pietų Afrikos siunčiamas maistas yra genetiškai modifikuotas.


       Stai dar keletas mano rastu kontraargumentu GM:


                                    Poveikis gamtai:


         GMO itakoja laukine gamta(t.y. gali isplisti naturalioje gamtoje)mokslininku tyrimu,Meksikoje ir Peru,net ir labiausiai nutolusiuose sleniuose auganciose kukuruzu rusyse jau aptikti genetiskai modifikuoti kukuruzu genai


GMO deka turtingieji lobsta,o vargsai dar labiau skursta


GMO gali kyzmintis su laukinemis rusimis(pvz.gali atsirasti superpiktzoliu rusis,jei piktzole susikryzmintu su GMO,kuris yra atsparus herbicitams)


Gali isnykti tam tikros gyvunu rusys,pvz.GM zuvys auga greiciau ir yra stambesnes,taigi jos galetu nukonkuruoti arba isnaikinti vietines zuvu rusis.


Auginanat GM atsparius herbicitams,sunaudojama 3 kartus daugiau herbicitu nei iprasta,todel del padidejusio chemikalu kiekio dirvoje zusta mikroorganizmai,grybai,smulkus gyvunai


GM augalai yra zalingi daugeliui “geruju”vabzdziu,ldirvozemio bakterijoms,bitems ir net pauksciams.1999m. Kornelio universitete JAV buvo nustatyta,kad GM kukuruzu ziedadulkes yra kenksmingoms monarcho drugeliu lervoms.


                         Poveikis sveikatai:


GMO gali padidinti naturialiu toksinu kieki organizme,arba net suskurti naujus.1980 kompanija”showa deuko” nusprende pasitelkti genu inzinerija maisto papildu gamybai suaktyvinti.genetiskai modifikuotos bakterijos bacillus stamas gamino didesni kieki L-triptofano nei iprasta.JAV tokiu budu pagaminta medziaga pradeta prekiauti 1988m.per keleta menasiu vartodami si papilda mire 37 zmones,o 1500 sunkiai susirgo.Vieno is galimu elergiju protrukio pavyko isvengti.1996m. norejo rinkai pateikti nauja augala-soja su iterptu brazilisko riesuto genu(kuris padidintu baltymu kieki sojoje).Braziliskiems riesutams alergisku zmoniu kraujo tyrimai parode,kad jie buvo alergiski ir genetiskai modifikuotai sojai.Produktas nebuvo pateiktas rinkai.


                       Poveikis ekonomikai


Jei dauges GMO gamyba,smulkieji ukininkai bus priversti atsisakyti dirbamos zemes,nes neigales isigyti brangiu GMO seklu,pesticidu ir pan.


REZIUME:taigi,siais demokratiskais laikais belieka pasakyti,visi turi teise rinktis.Taigi,ir visi gyvena taip,kad butu patogiau.Taciau siuo atveju manau tai liecia ne atskira visuomenes vieneta,o daugeli susijusiu sferu.Vienaip ar kitaip…nesileiskit mulikinami.:>


                                         

Rodyk draugams

Komentarai (5)

  1. merhaba1:

    per 12 klases LT iskaita zodziu kalbejau apie GMO. as siaip uz, bet su saiku naudojant. vis del to mes badaujam, na ne Europa, bet kitos salys. o GMO galetu isspresti sita problema.

  2. fadette:

    ne velnio cia niekas nesisprendzia.trecio pasaulio salys-bandomieji triusiai.siaip ar taip jie neturi pasirinkimo

  3. Ekologe:

    Ieskojau medziagos, kokia GMO sukelia pasekmes zmogui, jo sveikatai. Nors vienam tinklapyje radau issamia ir teisinga informacija. Belieka viltis, kad tokie mporuktai nepasieks musu Lietuveles. Amerika tik galimybiu salis, o ne pavyzdys, todel nesiligiuokime i juos.

  4. Anonymous:

    As esu visiskai pries tokius GM ir manau kad daugelis butu pries,nes as galvoju ir pergyvenu ne vien tik del saves,bet ir del savo palikuoniu.Noreciau kad tokiu nesamoniu nebutu,bet kaip jiems uzdrausti??

  5. O įdomu, tie Zimbabvės gyventojai, kurių vyriausybė atsisakė humanitarinės pagalbos, labiau norėjo modifikuotų kukurūzų ar mirti iš bado?
    Čia teorinis pasvarstymas, aš esu prieš besaikį ekperimentavimą su GMO.

Rašyti komentarą